Zelfvertrouwen

Veel mensen willen graag meer zelfvertrouwen. Je bent echt niet de enige. Als er wordt gepraat over zelfvertrouwen, weten we met ons gevoel wel wat er bedoelt wordt. Maar het is nog wel een klus om het goed uit te leggen. Er is zelfvertrouwen in je eigen kunnen (vaardigheden) en je hebt  zelfvertrouwen dat komt met waardigheid, dit is je gevoel van eigenwaarde.

Bijna alle mensen zijn voldoende vaardig in het dagelijks leven tot er iets nieuws op de weg komt. Onbekend maakt onbemind, waardoor je  algauw denkt: “dat kan ik niet/dat wil ik niet”. Met als resultaat dat jij je onzeker voelt en het niet eens probeert (je gaat het vermijden). Je zelfvertrouwen verdwijnt en je loopt een leermoment mis. Da’s best jammer, want er is veel winst te behalen om het juist wel te proberen en daarmee je zelfkennis te vergroten.
Klopt het wel wat je denkt? De kans dat je het niet kan, is even groot als de kans dat je het wel kan. Pippi Langkous zelgt: Ïk heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.” Lukt het, dan heb je geleerd dat je niet bang hoeft te zijn voor alle nieuwe dingen. Je leert te vertrouwen op je leervaardigheid en daarmee groeit je eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Vaak voelen we dat onze waarde langs een meetlat van prestaties (van anderen) wordt gehouden. Om je waarde te verhogen ga je meer presteren en nog harde werken om je aanzien te verhogen. Je werkt hard om een beter gevoel over jezelf te krijgen en gaat over je eigen grenzen. De angst om te falen, zorgt juist dat je eigen waarde minder wordt en de behoefte om de presteren groter (rupsje-nooit-genoeg). Deze ‘kringloop gedachte’ meerdere negatieve kanten; je neemt minder risico, je kan minder goed tegen feedback (kritiek) en je bent minder bereid om te leren. Want toegeven dat je nog iets te leren hebt is hetzelfde als toegeven dat je het niet kan (faalangst).

Het is best vanzelfsprekend dat je denkt dat waardigheid samenhangt met je prestaties. Het is een dagelijkse boodschap van de maatschappij, denk maar aan:
Reclame: als je ons product koopt, wordt je gelukkiger
Onderwijs: als je hard studeert, kun je succesvol worden.
Social Media: is een etalage van kijk eens: hoeveel ‘likes’ ik heb, wat ik kan, wat ik bezit en hoe succesvol ik ben.

Je zelfvertrouwen is dus nooit stabiel. Het leven is geen aaneenschakeling van alleen maar successen. Je zult dus regelmatig tegenslagen hebben en die zullen een negatief effect op je zelfvertrouwen hebben. Het is zelfkennis en eigenwaarde die je op de been houden. Want zelfvertrouwen is verbonden met het een gevoel van eigenwaarde. Eigenwaarde is weer verbonden met zelfbewustzijn, zelfkennis en zelfrespect.

Het leven is makkelijker als je weet wat voor jou belangrijk is. Met zelfkennis, is het makkelijker te accepteren en tevreden te zijn met wie je bent en dat fouten maken erbij hoort. Ieder mens is iets waard, ieder mens mag er zijn. Je hoeft niet aan allerlei voorwaarden te voldoen. Je bent okay zoals je bent.

Voor de zekerheid: er is niets mis met presteren, als je het maar niet doet om je eigenwaarde te vergroten. Het streven is om vaker te doen wat jij belangrijk vindt, ongeacht het feit wat anderen daarvan vinden.

Door samen te werken met een coach kan jij je zelfkennis vergroten. Je leert ervaren wat je goed kan en waar je grens ligt. Je leert wat je waard bent en daarmee vergroot jij jezelf vertrouwen. Dat geeft jou de mogelijkheid om het leven te leiden waar jij je goed bij voelt.

Check data voor  Mindful Walk Coaching of maak een afspraak met mij voor een traject Coaching met Hond.

In het voorjaar van 2022 wordt ik opgeleid als cursusleidster van GRIP en GLANS.
GRIP staat voor zelfregie en GLANS voor zingeving. Met deze cursus krijg je grip op het leven en geef je er glans aan. De cursus bestaat uit zes wekelijkse bijeenkomsten en een terugkombijeenkomst na drie maanden. Groepen bestaan uit acht tot twaalf deelnemers en worden geleid door twee getrainde Grip en Glans-docenten. De tweede docent is Henriëtte Beun van Bueno Coaching. W
ordt vervolgd…

Facebook
LinkedIn