Voorleeshond in school, in de bibliotheek of bijles: betere communicatie, lees en sociale vaardigheden en zelfvertrouwen.

Eevee honden coaching Rust in de KopDe magie van READ (Reading Education Assistance Dog)

Als een Reading Education Assistance Dog luistert, verandert alles op een magisch manier! In plaats van angst om voor te lezen, krijg je juist zin om voor te lezen. De hond, mijn labradoodle Eevee oordeelt niet en Eevee’s aanwezigheid werkt kalmerend. Dit is de basis om te leren. Ik ben als begeleider van een READ-hond opgeleid om op een vakkundige maar speelse manier feedback te geven via Eevee. Op deze manier helpen Eevee en ik de leesvaardigheid van het kind te verbeteren en de woordenschat te vergroten.

Natuurlijk weten we dat honden niet kunnen lezen, maar honden zijn geweldige luisteraars! Honden creëren een situatie die uitnodigt en motiveert tot lezen. Ontspannen, comfortabel, veilig, krachtig en vooral erg leuk!

De resultaten zijn opvallend
Kinderen die deelnemen aan het programma laten verrassend veel vooruitgang zien in leesvaardigheid en in communicatievaardigheid. Daarnaast zien we dat het zelfvertrouwen van de kinderen versterkt en de sociale vaardigheden verbeteren.

Honden zijn geweldige leesmaatjes omdat:

• Ze zorgen dat je ontspannen bent door, want onder andere door aaien verlaagt de bloeddruk
• Ze niet je niet beoordelen of bekritiseren en ze lachen je niet uit
• Ze jou laten lezen op je eigen tempo
• Ze zijn veel minder intimiderend zijn dan klasgenootjes
• Ze erg goed kunnen motiveren
• Ze zijn gewoon enorm lief en leuk zijn

 

Waar kunnen READ programma’s plaatsvinden?

Scholen
Bibliotheken
Huiswerkbegeleiding
• Ziekenhuizen

Hoe READ begon
Het programma is in 1999, in de Verenigde Staten ontwikkeld door Intermountain Therapy Animals (ITA). Wereldwijd zijn er momenteel meer dan 5000 geregistreerde READ-teams werkzaam in meer dan 20 landen. READ is een concept dat de wereld een beetje mooier maakt.

Tien jaar later is het READ programma ook in Nederland gestart. READ Nederland draagt zorg voor de juiste opleiding en het certificeren van de teams. READ Nederland is onderdeel van Stichting AAI maatje. Stichting AAI maatje coördineert projecten en stuurt de teams aan. Op deze manier hoopt READ Nederland zoveel mogelijk scholen en bibliotheken te bedienen, zodat zoveel mogelijk kinderen in Nederland de kans krijgen van dit mooie programma gebruik te maken. Wij hopen dat voor die kinderen lezen weer leuk wordt.

Foto's Lunch Wandeling Rust in de Kop

Facebook
LinkedIn