Eigenwaarde

Heb jij de neiging om jezelf omlaag te halen? Praat jij negatief over jezelf? Verwacht je (te)veel van jezelf en veel minder van anderen? Werk jij hard aan jezelf om te voldoen aan een beeld dat door anderen (de maatschappij) wordt opgelegd? Vergelijk jij jezelf met de macht, geld of status van een ander?
Weinig zelfrespect of eigenwaarde kan leiden tot compensatiegedrag, zoals te veel eten, drinken, roken, of overmatig op de bank liggen voor de TV of Facebook eindeloos door-scrollen. Het kunnen signalen zijn, dat jij je niet zo goed voelt ‘in je vel’.
Jouw kwaliteit van leven kan verbeteren, wanneer je eigenwaarde groeit. Eigenwaarde en zelfrespect
is voor iedereen belangrijk. Eigenwaarde en zelfrespect zijn synoniemen. Het geeft aan in hoeverre je jezelf op waarde schat. Het gaat meer over hoe jij je voelt over jezelf, dan hoe jij over jezelf (en anderen) oordeelt. 

Met een lage eigenwaarde of zelfrespect zit jij jezelf in de weg. Je luistert algauw te weinig naar wat jezelf eigenlijk wil. Jouw behoefte komt op de tweede plaats. Zo maak jij jouw eigen stopbord op jouw levensweg. Je innerlijke kompas raakt door de war. Je raakt in de knoop met jezelf en uiteindelijk ook in de knoop met je omgeving, omdat jij jezelf te veel richt op war andere mensen willen of verwachten. Je eigen grenzen bewaken lukt dan niet meer en een burn-out ligt op de loer.

Meer zelfkennis is de basis van jouw persoonlijke mening. Met eigenwaarde heb je zelfrespect en kun je makkelijker de dingen doen waar jij in gelooft en waar jij gelukkig van wordt.

Vier doet-het-zelf tips om jouw gevoel van eigenwaarde te verhogen

  1. Zeg ‘stop’ tegen jouw innerlijke criticus, dat stemmetje in ons hoofd dat focust op alles wat niet goed gaat.
  2. Durf uit te proberen, durf te falen, durf te leren.
  3. Onderzoek jezelf en overwin jouw perfectionisme.
  4. Investeer in persoonlijke groei en ontwikkeling.

Helaas zijn de bovenstaande doe-het-zelf tips, makkelijker gezegd dan gedaan. Eigenwaarde en zelfrespect vergroten blijkt een uitdaging. Helemaal als je het alleen moet doen. Mindful Walk en/of Coaching met Hond helpt jouw je eigenwaarde vergroten, waardoor je minder afhankelijk bent van wat anderen van jou vinden en jij veel vaker kan doen wat jezelf goed vind. 

Check de data voor Mindful Walk Coaching of maak een afspraak met mij voor een traject Coaching met Hond.

In het voorjaar van 2022 wordt ik opgeleid als cursusleidster van GRIP en GLANS.
GRIP staat voor zelfregie en GLANS voor zingeving. Met deze cursus krijg je grip op het leven en geef je er glans aan. De cursus bestaat uit zes wekelijkse bijeenkomsten en een terugkombijeenkomst na drie maanden. Groepen bestaan uit acht tot twaalf deelnemers en worden geleid door twee getrainde Grip en Glans-docenten. De tweede docent is Henriëtte Beun van Bueno Coaching. W
ordt vervolgd…

Facebook
LinkedIn