Natuur en Cultuur

Natuur en cultuur; je hebt allebei nodig als voeding voor de ziel en voor het lichaam. De natuur en kunst weerspiegelen onze zoektocht naar zingeving. Natuur en cultuur gaan hand in hand tijdens vakanties. In de vakantie zoek ik rust en inspiratie. Beide waren ook dit jaar overal aanwezig; in het landschap, in de plaatsen en musea die we bezochten tijdens tien dagen. Eerst het Audi Museum in Ingolstadt, Duitsland en vandaar naar Salzburg, Oostenrijk. Wat ik toen niet wist en nu wel, is dat het oude stadsdeel van Salzburg op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Wij waren in Salzburg, toen we hoorden dat ook de Maatschappij van Weldadigheid (o.a. Frederiksoord) een plaats heeft gekregen op de op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het verhaal van de armoedebestrijding met binnenlandse landbouwkolonies in een sociaal experiment is uniek en iets om trots op te zijn. Het is bijzonder hoe weinig mensen dit verhaal kennen en het is mooi dat er meer aandacht voor komt. Frederiksoord staat op een lijst samen met o.a. met Salzburg, de Taj Mahal en de Pyramides van Gizeh.

Maar we waren niet meer in Frederiksoord. We waren op vakantie. Na twee dagen Salzburg zijn we de bergen in gereden, via de Grossglockner Hochalpenstraße, de waterval van Krimml en de Tauernhöhenweg weer terug naar Ulm in Duitsland en nog even een omweg gemaakt om bij vrienden goulash te eten, die langs de Moezel wonen. Daar hadden we, vanuit Duitsland, een mooi uitzicht over de wijngaarden in Luxemburg, aan de overkant van de Moezel.    

Vakantie is avontuur; ander eten, andere gewoontes en een ander landschap en daarmee verwondering. Het is heerlijk om erop uit te gaan met zon lekker buiten en met regen een museum in. De reis met de berggondel naar de top van de Geiereck, een berg van 1806 meter hoog was best spannend. Het was fijn om op het terras van de berghut bij te komen met een glas Schiwasser. Want onze voeten waren wel heel ver van de veilig grond geweest.  

We hebben een bergpad bewandeld, het bergmeerwater gevoeld met de tenen (echt wel koud!) en zijn langs watervallen gereden. Elke dag was er wat anders te zien en te beleven. Het meest mindful was de rustig herkauwende koe midden op de Tauernhöhenweg. De koe was totaal niet onder de indruk is van de auto’s, die haar voor en van achteren nadereden en pas op het laatste moment stopten, omdat ze merkten dat de koe echt niet aan de kant zou gaan. Samen met de koe heb ik mij verwonderd over de ongeduldige automobilisten, die het moeilijk vonden om het tempo van de natuur te volgen. De koe bleef onverstoord blijven staan en het was zo interessant, dat een andere koe dacht: “dat wil ik ook” en toen waren er twee koeien op de weg. Ik vond het een geweldige les koeien-mindfulness:  

  • De koe is vrij, het maakt haar namelijk niks uit was anderen er van vinden.
  • Het is zoals het is. De manier hoe je ermee om gaat maakt het verschil.
  • Laat los waar je geen controle over hebt.
  • Niet reageren op negativiteit is ook een reactie.
  • Je hebt geen macht over wat je overkomt. Je hebt wel macht over je reactie.
  • Alles gaat voorbij.
  • Oordeel niet, verwonder je slechts.

De foto is mislukt, maar ik ben blij met het rustgevende beeld dat ik in mijn hoofd heb vastgehouden. Daarmee is het meteen een ‘kunstobject’ geworden, want ik kan het beeld vormgeven en inkleuren naar eigen wens. Deze Oostenrijkse koeien hadden ook zo’n mooie bel om de nek, da’s ook deel van de Oostenrijkse cultuur en zit vol Alpenmuziek; natuur en cultuur om van te genieten. Hoe fijn het ook is om even lekker weg te zijn van huis, het is even fijn om weer thuis te zijn. We hebben in de vakantie, in het hier en nu, herinneringen gemaakt voor later.

Uitgerust, geïnspireerd en gemotiveerd ben ik bezig nu weer bezig met mijn toekomst plannen. Afgelopen weekend heb ik mijn eindverslag en portfolio gemaakt en ingeleverd natuurlijk. Op 27 augustus heb ik het eindgesprek en dan heb ik mij certificaat Dog Assisted Coach eindelijk in handen.

Komende weken ga ik dan ook bezig met het aanpassen van mijn website en het aanmelden van mijn diensten bij de gemeente. Dat laatste is een grote berg onduidelijkheid, waar ik als een berg tegenop zie, maar die ik wel wil beklimmen! (Om nog maar even in de vakantiestemming te blijven.)

Ik was nog maar 1 dag thuis, toen startte ik met een 1-op1 Mindful Walk en woensdagavond is de tweede wandeling. Aanstaande vrijdag ga ik naar Ede om promotiefilmpjes voor Mindful Walk te maken. Ingrid Prent, een collega instructeur, heeft sinds kort een 360-graden camera en zij wil die graag uitproberen.

Komende zaterdag start een tweede Mindful Walk 1-op-1 en zondag geef ik een Mindful Walk clinic over het Uffelter Binnenveld; er zijn nog 2 plaatsen.

De nieuwe cursussen en clinics zijn gepland en moeten nog onder de aandacht gebracht worden doormiddel van Facebook evenementen. Ben ik druk, maak ik mij druk, voelt het druk? Maak jij je wel eens druk?

Wordt het jou te druk, dan kan je samen met mij daarin balans aanbrengen door meedoen met de 5-weekse Mindful Walk cursus vanaf 30/8 of 3/9. Clinics geef ik op 15, 23, en 29/8. Voor meer informatie kan je natuurlijk een kijkje nemen op de website www.rustindekop.nl    

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
LinkedIn