Nieuws: ik start een opleiding tot Dog Assisted Coach!

 Het gaat gebeuren deze maand ga ik beginnen met mijn opleiding Dog Assisted Coach, oftewel in het Nederlands Coach met de hond als co-coach. Ik volg deze post-HBO bij Pets4Care.

Het was in 2019 dat ik voor het eerst iemand ontmoette die werkzaam is als coach met hond. Nicky Barendrecht vertelde over haar werk met zoveel liefde en passie, dat ik  interesse kreeg en mij ben gaan verdiepen. Het duurde een paar maanden voordat ik contact op nam met Nicky, omdat ik nog wat vragen en onzekerheden had over mijn mogelijke nieuwe toekomst. Het duurde een aantal maanden, mede omdat ik het kaartje zo goed had opgeruimd dat ik het niet terug kon vinden. Maar ik wist dat ze connecties had met Kadera. Ik had Nicky tenslotte leren kennen tijdens een conferentie in Den Haag van Kadera over huiselijk geweld en wat woningbouwverenigingen hierin konden betekenen door signalering.

We hebben in Zwolle afgesproken en Nicky had Soef haar coach-hond meegenomen, wat een mooi duo. Tijdens het gesprek heeft Nicky wat onzekerheden weggenomen, want tot op die dag had ik alleen katten als huisdier gehad. Dus ja, kan ik zomaar zonder ervaring met honden een opleiding beginnen als coach met hond? Nicky was heel duidelijk, je kunt de opleiding doen, maar het valt en staat met je hond. Wil je hond wel voor je werken? Dus als je hond niet geschikt is om te werken als co-coach, dan moet je het nog steeds leuk vinden om een hond te hebben. Genoeg om over na te denken.

Het idee bleef in mijn hoofd en toen heb ik thuis maar eens een balletje opgegooid. In de periode dat ik Nicky ontmoette hadden we net een bod gedaan op een huis met een flinke tuin. Wat mij betreft een goed basis voor het nemen van een hond. De adressen waar ik hiervoor heb gewoond waren wat betreft ruimte en omgeving niet geschikt voor een hond, volgens mijn waarden en normen dan. Wat betreft levensfase is het gezin nu in rustiger vaarwater terecht gekomen en is het huis de thuisbasis. Vroeger vond ik het belangrijk dingen met de kinderen te ondernemen en was veel van huis.

Maar met een besluit ‘ik neem een hond’ ben je er nog niet. Dan begint het zoeken naar de juiste hond. Wat is dat een juiste hond? Als je een hond niet kiest vanwege de krul in de staart, vacht, kleur, discrimineer je dan? Een gekke gewaarwording als je plotseling moet kiezen uiteen heleboel verschillende honden met unieke eigenschappen. Ik had wel last van overprikkeling, ik zag door de bomen het bos niet. Vanuit advies van vrienden, kwam de keuze op een Labradoodle, een hond met de eigenschappen sociaal en intelligent.

Zoals meestal komt na dat besluit wederom een hoeveelheid aan vragen en overstelpend veel informatie. Dit keer werd ik in het diepe gegooid wat betreft fokkers, wachtlijsten, prijzen, kleurkeuze, grootte van de hond en zo. Ik heb het bijltje er maar bij neergegooid, even pas op de plaats, want dit was veel teveel nieuw.

Tijdens een netwerk bijeenkomst van ZZP-ers, kwam ik in gesprek met Vincent Wiegers en die liet zijn telefoonscherm zien met zijn pup. Op de foto zag ik een hele mooie lieve twee-kleurige hond, naar wat bleek een labradoodle. Van het een kwam het ander, ik vertelde over mijn wens om een coach met hond te worden en dat ik dacht aan een Labradoodle vanwege het mooie karakter. En ja, het is ook fijn dat er niet veel mensen een allergische reactie krijgen als ze de hond aaien. Het was uiteindelijk dit gesprek waardoor Eevee deel werd van ons gezin. Uit het niets kreeg ik een Linkedin bericht van Vincent, dat Facebook-vrienden een nest van maar liefst negen labradoodles pups hadden! Maar er waren al zeven pups vergeven. Ik ben van mening, dat bepaalde dingen op je weg komen, omdat het zo moet zijn. Dus kwam Eevee afgelopen januari in ons gezin en start ik volgende maand met mijn opleiding! Zin in! Met de komende blogs hou ik jullie op de hoogte van mijn (soms onzekere) stappen richting coach met de hond als co-coach.

Facebook
LinkedIn