Mariska Pasteuning - Instructeur & Eigenaar Rust in de Kop

'Rust in de Kop', hoe doe je dat?

Het nog niet zo makkelijk is om Rust in de Kop te krijgen in de drukte van alle dag. Ik ben een instructeur van Mindful Run Nederland en samen ervaren we de gezonde en ontspannende kracht van de natuur. Deze natuurkracht combineren we met bewegen (wandelen), goede ademhaling en aandacht voor het hier. Zo vinden we de Rust in de Kop, de ontspanning in het lichaam. Zo ontstaat een balans tussen je hoofd en je hart.

Er is zoveel te doen en te regelen en zo weinig tijd. We kunnen niet de hele tijd ‘aan’ staan. Dat heeft nadelige effecten voor jezelf, je welzijn, je energie en je nachtrust. Allerlei gezondheidsklachten liggen op de loer: slapeloosheid, overprikkeling, stress, burn-out of depressie. 

Ik heb al vele kilometers samen gelopen en mogen ervaren dat het zo ontzettend fijn is om, je gedachten te laten wegwaaien, om de stilte te ervaren van binnen en dan naar je hart te luisteren. Je hart weet wat bij je past. Je hart geeft grenzen aan, het is gezond om te luisteren naar ons hart. Volg je hart, want dat klopt.

Ik ben geboren op Curaçao. Na de Tweede Wereld Oorlog werkten mijn ouders bij de Shell, op Curaçao hebben ze elkaar ontmoet, vervolgens getrouwd en vijf kinderen gekregen. Ik ben de jongste van het stel. Ik was ongeveer vijf jaar oud, toen het gezin terugging naar Nederland. Dit is de basis voor mijn wereldburgerschap. Hoewel ik Nederlands ben, was ik ‘anders’ dan de rest. Ik heb bewust besloten dat ‘anders-zijn’, beter is dan ‘gewoon-zijn’. Juist omdat we allemaal anders zijn, heeft de wereld zijn kleur. We kunnen van elkaar leren, elkaar respecteren en als de verschillen te groot zijn, elkaar in ieder geval tolereren en met rust laten; leven en laten leven.  

Ik ben opgegroeid in een klein dorp, waar de dorpenaren nog ’s middags warm aten en wij pas ’s avonds. Raar! Mijn achternaam was raar! Ik sprak en spreek nog steeds geen dialect: raar! Tja, en wat moet je dan doen in zo’n dorp? Nou, achter mijn ouderlijk huis is een bos en daar heb ik uren rondgedwaald, hutten gebouwd en in de winter met de slee een heuveltje afgevlogen. Op zaterdagochtend ging ik naar gymnastiek en donderdagavond haalde ik mijn brevetten voor reddings- en kunstzwemmen. Rond mijn 15e startte ik met jazzballet en vanaf dat moment werd dansen mijn tweede passie. Ruim twintig jaar heb ik in de semi-professionele dansgroep Presque Célèbre / Bijna Beroemd gedanst op buitenevenementen, zoals Donderdag Meppeldag, zomerbraderieën en feesten. Buiten-zijn, sporten en bewegen is dus altijd al een deel van mij geweest.

Achteraf is dit altijd voor mij een manier om balans te houden. Er is focus nodig om de danspasjes te onthouden, uit te voeren op de juiste moment in de muziek en de rek- en strekoefeningen (vergelijkbaar met yoga) goed uit te voeren. Je lichaam is in het hier en nu; dansen is dus heel mindfulness. Zo rond mijn twaalfde en dus in mijn tienerjaren, kwam mijn acht jaar oudere zus (vierde dochter) overspannen thuis. Het was een begin van een zoektocht; wat er toch mis? Het eindigde met een diagnose schizofrenie. Zo was ik twaalf en een jonge mantelzorger.

De stress heeft de hartklachten van mijn vader destijds versterkt en op mijn achttiende kreeg mijn vader zes bypasses. Niet veel later besloot mijn zwager te kiezen voor euthanasie na een lang en dapper gevecht met leukemie (verlies). Het was een vroege les dat het leven eindig is. Met als resultaat dat ik nog bewuster ben gaan leven en dagelijks dankbaar ben voor de mooie kleine dingen in het leven.  

Ik wilde altijd al werken met mensen en heb dat op verschillende manieren gedaan, als  reisbureaumedewerkster, maatschappelijk werker Blijf-van-mijn-Lijf huis, ouderenwerker, vrijwilliger coördinator, pedagogische hulpverlener, sociotherapeut en ambulant hulpverlener. In 2019 ben ik gestart met mijn eigen bedrijf Rust in de Kop. Het aanbod bestaat uit Mindful Walk cursussen, Clinics en coachsessie samen met mijn hond Eevee. Eevee is een geweldige co-coach met een oprechte belangstelling voor mensen. 

Tijdens de vele moeilijke periodes in mijn leven was en is buiten zijn en bewegen mijn reddingsboei. Een vast gegeven waar ik altijd op kon rekenen: buiten! De natuur! Het is er altijd, in al zijn pracht (en seizoenen). Rust in de Kop combineert alles waarop ik vertrouw en bouw: natuur, bewegen, ademhalen, accepteren zoals het is, loslaten van oude gewoontes, opnieuw proberen en vertrouwen op het proces. 
Ik wil jou graag die hoognodige rust in je kop te laten ervaren. Samen op zoek gaan naar wat jíj nodig hebt. Ik leer jou hoe je dat geheel op eigen kracht doet. Mijn wens voor jou is om te voelen hoe het is om eindelijk ‘thuis te komen’ bij jezelf en je dromen. 
Maatschappelijke werk en dienstverlening

Ik ben mijn opleiding gestart op de Hanzehogeschool Groningen. Het derde schooljaar was een stagejaar. Ik heb stage gelopen als counselor in het Cape Breton Transition House. Een Blijf-van-lijf-huis in Nova Scotia, Canada. Toen ik na 10 maanden terug kwam in Nederland heb ik mijn laatste studiejaar op de Hogeschool van Amsterdam afgesloten met een diploma.

Agressie Conflict Hantering en Samen Uit Samen Thuis 

Deze certificaten zijn speciaal voor de justitiële zorg, zoals TBS, klinische en ambulante forensische hulpverlening onder andere voor verlofbegeleiding, contactveiligheid, klantvriendelijk beveiligen, veilige en beheersbare grenzen stellen, forensisch methodisch en plezierig werken. Deze certificaten waren nodig voor mijn werk als werkbegeleider en sociotherapeut bij Trajectum.

Certificaat Mindful Walk instructeur

De opleiding van Mindful Run Nederland is geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs en voldoet aan de strenge Europese richtlijnen voor onderwijsinstellingen.

D.A.C. Dog Assisted Coach

Ik volg op dit moment een studie bij Pets4Care voor coach met hond. De verwachting is dat ik in juli mijn diploma ontvang.

Werkervaringen

Groepsleider Afra Boddeart, kindergroepen van 0 tot 7 jaar en jonge moeders.

Ouderenwerker B en WonenPlus coördinator bij Stichting Welzijn Ouderen West Friesland

Coördinator (zorg-)vrijwilligers bij Manteling

Groepsleider zeer intensieve begeleiding van o tot en met 18 jaar en jonge moeders bij Ambiq.

Werkbegeleider en sociotherapeut bij Trajectum.

Ambiq en Trajectum zijn beide gespecialiseerd in de problematiek van LVB (laag verstandelijke beperking).

Ik werk momenteel nog 24 uur als maatschappelijk werker bij Zes op maat.
Facebook
LinkedIn